Hoppa till sidans innehåll

Ulf Sterner drog fulla hus 2014

2014-06-03 19:32

  • Skapad: 03 JUN 2014 19:32

Det blev lapp på luckan när Vänersborgs Idrottshistoriska Förening och Vänersborgs HC arrangerade ett ”Hockeycafé”. Mötet samlade både hockeyfantaster och allmänt idrottsintresserade vänersborgare och blev inget mindre än en succé. Vänersborgs HC:s eget Café Gilbert i Ishallen var den givna platsen för mötet och stämningen var på topp.

 

Huvudpersonen och kvällens dragplåster Ulf Sterner var på strålande humör och bjöd på sig själv till stor uppskattning för de församlade. Han berättade på ett mycket personligt sätt om sitt liv och sin karriär som är en av de bästa inom svensk ishockey. De som är tillräckligt gamla för att minnas Uffes stjärnstatus placerar honom utan problem bland mer moderna legendarer som Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström. Bland hans samtida lagkamrater är det bara Sven Tumba och den tio år yngre Börje Salming som kan mätas med samma måttstock som honom.

 

STORHETSTID PÅ 1960-TALET

Ulf Sterner, som för övrigt har släkt på relativt nära håll i Vänersborg, föddes 1941 och växte upp i brukssamhället Deje några mil norr om Karlstad. Redan när hans tre år äldre bror Ove var i 6-7 årsåldern brukade deras pappa spola is till sina grabbar på gården hemma i Deje. Slangen drogs från köket med öppet fönster så hela huset blev utkylt, men inget skulle ju hindra grabbarna att få spelbar is vid hemmet. Det var idrotten som gällde för bröderna Sterner från början och pappa Eric drillade sina söner i skridskoåkning och senare i organiserad bandy och ishockey. Självklart spelades det även mycket fotboll, en sport som pappan var mer van med. Redan vid 14 års ålder debuterade Ulf i Deje IK:s division 2-lag och redan efter några år värvades han tillsammans med brodern till grannklubben Forshaga IF, som spelade i landets högsta serie som då var division 1.

I Forshaga inleddes den elitkarriär som skulle sträcka sig över 15 år. Vid 20 års ålder, 1961, följde han storebror Ove i spåren och lät sig lockas av Bengt "Bittan" Johanssons till Västra Frölunda IF. I landslaget Tre Kronor debuterade han redan som 18-åring mot Tjeckoslovakien i Stockholm, när han fortfarande spelade i Forshaga. Uffes storhetstid inföll under 1960-talet då han var den stora stjärnan i Tre Kronor. Hans stjärnstatus var enorm och hans namn var ständigt på kvällstidningarnas löpsedlar. Det mest klassiska minnet för många äldre svenskar kommer från VM 1963 som spelades på Johanneshov i Stockholm. Efter en klar seger mot Kanada med 4-1 sprang stjärnorna Sven Tumba och Ulf Sterner upp på hedersläktaren och gratulerades av den folkkäre kungen, Gustav VI Adolf.

 

Det är ingen överdrift att påstå att Uffe var många svenska pojkars största idol, och inte blev han mindre populär när han blev den förste svensken i NHL. Säsongen 1964-65 fick han chansen i New York Rangers och detta

var något enormt stort eftersom ligan då bestod av enbart sex lag, Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings, Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs samt redan nämnda Rangers från The Big Apple. 

 

MÅNGA KLUBBAR

Ulf Sterner har representerat ett stort antal klubbar men förknippas mest med Frölunda och Färjestad. Han spelade omväxlande i båda klubbarna och var en stor anledning till att först  Frölunda och senare Färjestad kunde etablera sig som toppklubbar inom den svenska ishockeyn. När han återvände hem från Nordamerika 1965 blev han värvad till skånska Rögle BK från Ängelholm. Åren 1965-67 var han lagets stora stjärna och bidrog till att "sälja" sporten ishockey i Skåne.  I mitten på 1970-talet avslutade han sin elitkarriär i den näst högsta serien i Bäcken från Göteborg och bodde då i Älvängen där han han hade en hästgård. Året var 1977 och Ulf hade hunnit bli 36 år och började trappa ner.

 

SPELANDE TRÄNARE I VÄNERSBORG

I maj 1977 bildades Vänersborgs HC efter en separation av hockeyn från IFK Vänersborg. Klubben letade på sommaren efter en ny tränare som kunde ge den en bra start. Då det framkom i pressen att ett stort antal klubbar på division 2-nivå hade erbjudit Ulf Sterner jobb som spelande tränare tog den nya klubbledningen i VHC mod till sig och kontaktade honom. Överraskande nog visade han stort intresse från början och den 31 augusti 1977 slog bomben ner. Nyheten att den nybildade Vänersborgs HC hade kontrakterat legenden Ulf Sterner spreds inte bara i lokal media utan även i Sportradion, på TV och i rikstidningarna. Plötsligt var VHC och Ulf Sterner på alla sportintresserades läppar. Klubben fick precis den start som den behövde. Sista säsongen i IFK Vänersborg fanns det cirka 60 ungdomar som spelade hockey i Vänersborg. Två år efter bildandet av VHC var antalet uppe i 250!!

 

PIGG PENSIONÄR SOM FÖLJER FÄRJESTAD

Idag är Ulf Sterner 73 år men en mycket pigg pensionär. Han bor tillsammans med den 13 år yngre frun Pia på en hästgård strax norr om Karlstad. Medan Pia fortfarande yrkesarbetar har Ulf fullt upp med hästarna och med tillsynen av sin svärmor. Han följer sporten i allmänhet och självklart då ishockey i synnerhet. Med närheten till Löfbergs Arena blir det många besök där och han missar inte många matcher med Färjestad under en säsong. Som vanligt har han många obekväma åsikter om hur svensk hockey sköts så i det fallet är han sig lik från storhetstiden då han var alla rubriksättares älskling. Ulf har aldrig strukit någon medhårs och har aldrig tvekat att uttrycka sina åsikter. Fjäsk för överheten har aldrig varit hans signum.

 

YNGVE WENNBERG SHOW

Under den intressanta kvällen ägnades också tid åt hockeyns historia i Vänersborg. Det var ju IFK Vänersborg som var först med ishockey på programmet redan 1946 och sedan tog arvfienden Vänersborgs IF över och konkurrerade ut IFK. 1961 vann VIF division 3 efter att ha vunnit seriefinalen mot IFK Trollhättan och detta gjorde att klubben avancerade till näst högsta serien som var division 2, och där väntade bl a de blivande storklubbarna Färjestad BK och Västra Frölunda IF. Yngve Wennberg var lagledare för VIF och berättade på mötet ingående om VIF:s enda säsong på den nivån. Han presenterade hela laguppställningen, spelare för spelare, på ett mycket intressant sätt.

 

Yngve framträdande blev mycket uppskattat och då inte minst återblicken på VIF:s bortamatch mot Västra Frölunda på Nya Ullevis uterink. VIF fick äran att spela den första matchen där mot Västra Frölunda som hade ett lag med idel stjärnor, bl a Lasse Lundvall, Ronald "Sura-Pelle" Pettersson och Gert Blomé. Samtliga tre givna i Tre Kronor.

 

Inte konstigt att VIF inte hängde kvar som nykomling i den serien med sådana motståndare.

 

SPELARE OCH LEDARE PÅ PLATS

Glädjande var att så många tidigare spelare och ledare i VHC var på plats när Idrottshistoriska Föreningen och VHC bjöd in till idrottscafé. Sex av spelarna från åren i mitten av 1970-talet var närvarande samt inte minst ordföranden i IFK:s ishockeysektion Erik Landström, som även blev VHC:s förste ordförande. Lagkapten under den första säsongen med VHC var Håkan Zingmark och han bidrog med ett antal roliga personliga minnesbilder från säsongen 1977-78 när Ulf Sterner var spelande tränare i klubben.

 

NÖJDA REPRESENTANTER FÖR IDROTTSHISTORISKA FÖRENINGEN

När mötet var slut efter två timmar tog det en extra halvtimme att tömma Café Gilbert i Ishallen. Det var ingen som hade någon brådska och många ville prata gamla minnen med kvällens huvudperson. Representanterna för Vänersborgs Idrottshistoriska Förening, framför allt ordföranden Benny Östh och sekreteraren Lars - Göran Bengtsson var mycket nöjda med kvällen och lovade att återkomma med fler liknande succékvällar.

 

Bosse Tallbo

Skribent: Benny Östh

Postadress:
Vänersborgs Idrottshistoriska Förening
Vangelis Floros, Drottninggatan 22 A
462 30 Vänersborg

Besöksadress:
Klubblokalen, Idrottshuset Brättevägen 7C
462 35 Vänersborg

Kontakt:
Tel: 0737392636
E-post: This is a mailto link

Se all info