Hoppa till sidans innehåll
Arne Hertz

Motorcafé med Arne Hertz 2014

2014-12-15 19:59

VÄNERSBORGS IDROTTSHISTORISA FÖRENING (VIHF), GENOMFÖRDE, I SAMARBETE MED SISU, ETT “MOTORCAFÉ” TORSDAGEN DEN 20 NOVEMBER 2014 I ARENA VÄNERSBORG.
  • Skapad: 15 DEC 2014 19:59

Inför en fullsatt Arenaentré gästades vi då av Arne Hertz, känd

kartläsare nu boende i Trollhättan, men alltid tävlande för
Vänersborgs Motorklubb (VMK). Som duktig moderator fungerade
Åke Svanberg född i Vänersborg och f d motorjournalist,
känd bl a från ”Trafikmagasinet”.

 Arne berättade att han dock började som förare i en rallybil, meninsåg att han inte skulle bli världsmästare som förare utan var bättre som kartläsare.1969 började han läsa kartan åt Håkan Lindberg och Simo Lampinen för att 1971 satsa med Stig Blomqvist. De fick uppleva tre helt fantastiska år ihop. Det kändes som vi vann allt som vi ställde upp i, säger Arne. Bland mycket annat blev det tre raka segrar i Svenska Rallyt. Den roligaste segern var kanske den han tog 1975, medOve ”Påven” Andersson i Safarirallyt.  Vi tävlade med en Peugeot 504, och det var ingen som riktigt räknade med oss. När jag och Ove vaknade till sista tävlingsdagen insåg vi att vi ledde och faktiskt kunde vinna. De klarade pressen och körde till seger i detta tuffa rally. Den förare som mest förknippas med Arne är annars Hannu Mikkola. De körde ihop under många år och framgångarna var många med Audi Sport Quattro, en bil som hade över 600 hästkrafter. Under kvällen blev det många personliga minnen från Arne och rallyn han tävlat i, men har man kört 135 VM-Rallyn finns det en hel del att ta av. Nu har han blivit 75 år, men har svårt att hålla sig från bilar. Förra veckan var jag i väg och körde en tur på 430 mil med lastbil. Det är roligt i bland, men det får inte bli för ofta.

RÄNDERNA GÅR ALDRIG UR !

 

Från Saabmuseet i Trollhättan hade VIHF lånat in en rallybilav modell äldre och dessutom bjöd man på ”Rallyförtäring” av korv och bröd ! 

 

Ett allt igenom lyckad Motorcafé ! 

Skribent: Lars-Göran Bengtsson

Postadress:
Vänersborgs Idrottshistoriska Förening
Benny Öst, Hästskovägen 47
462 54 Vänersborg

Besöksadress:
Klubblokalen, Idrottshuset Brättevägen 7C
462 35 Vänersborg

Kontakt:
Tel: 0706513283
E-post: This is a mailto link

Se all info