Hoppa till sidans innehåll

IK Lira


Vår Idrottshistorik - IK Lira - 2

IK Lira:s bandy era 1943-1968

De fleste grabbar drömmer om och bildar också idrottsklubbar i den närmaste omgivningen och kamratkretsen. Få av klubbarna lever kvar någon längre tid. Ett av undantagen är Idrottsklubben LIRA, som bildades 1943 och levde kvar till 1968, då sammanslagningen inom Vänersborgsidrotten ägde rum.

1992-års finalister i bandy "Boltik och Vetlanda" bildades år 1945 och 1946, är exempel på pojk- och kvartersklubbar som levde vidare och blev stora. Dessa klubbar är liksom LIRA, specialiserade sig på bandy. LIRA bildades av några grabbar som hade sin naturliga samlingsplats vid Skräcklan. Alla var i12-14 årsåldern. De flesta av dom bodde i trakten kring Lovisebergsgatan. De egentlig bildarna var Sven Björnberg, Gunnar Jonsson, Yngve Nordqvist, Bert Tibblin, Rune Ferm och Bengt Gustavsson. Kretsen utökades med kamrater från skolan, scoutliv o.s.v och den 27 december 1943 kunde LIRA ställasit första pojklag.

Vår Idrottshistorik - IK Lira - 3

Store Gus, Yngve, Lille Gus, Rune, Böx och pinnen har startat träningen

Debuten mot BK Örnen blev emmertid föga lyckosam. Förlust med 1-5. Men redan 1944 gick det bättre. LIRA avverkade fem matcher, var av man vann fyra och en oavgjord. Säsongen 1945 och 1946 stälde LIRA upp med både pojk- och juniorlag, även om några av de yngre grabbarna kunde spela i båda lagen. LIRA stod själva som arrangörer av en pojklagsserie, som man också van.

LIRA:s första styrelse valdes vid ett möte i dåvarande Folkets Hus källare, de första årens flitigt utnytjande samlingslokal. Första ordförande blev Sven Björnberg med Gunnar Jonsson och Yngve Nordqvist som styrelseledarmöter. År 1945 valdes P.A Kilström till ordförande vid det första protokollförda mötet. Han var jämngammal med med de andra, men hade en organiskatorisk erfarenhet från andra pojkklubbar och från Vänersborgs AIK, där han var sekreterare. Nu blev det snabbt aktuellt att registrera LIRA för att få möjlighet till seriespel och år 1946 blef IK LIRA med i Riksidrottsförbundet och i Svenska Bandyförbundet. Klubbens egen konstnär, Bert Tibblin, senar kommersiell reklamman, skapade LIRA:s speciella loggotyp, klubbmärke och klubbdräkt.

År 1847 ställde LIRA upp Västragötalands distriktsmästerskap för juniorer, som spelades i form av av utslagsmatcher. Efter tre klara segrar mot VIF, Gripen och Sjödalen mötte LIRA i finalen Ulricehamn och vann med 1-0 och blev juniordistriktsmästare.

I mästarlaget ingick Leif Hansson, Arne Hellström, Ebbe Salström, Hilding Jansson, Sven Björnberg, Yngve Nordqvist, Putte Brobeck, Lennart "Pinnen" Jonson, Gunnar Jonsson, Stig Palm och Bengt Wennerberg. Lagledare var P.A Kilström

Åren 1948 och 1949 upprepade LIRA junior DM-segern. Men nu med delvis nya spelare, eftersom en del av grabbarna föll bort av åldersskäl (18-års gränsen).
Säsongen 1948 försökte Bandyförbundet introducera Svenska Mästerskapen för juniorer, en vansklig uppgift p.g.a osäkra isförholanden och långa resor. LIRA mötte i första omgången Örebro SK med bl.a Orvar Bergmark och fick i en jämn match stryk med 1-0. Men genom rekordpubliken för juniorbandy, 513 personer, blev LIRA allmänt känt.

År 1947 startade LIRA ett A-lag som bestod av överåriga från juniorlaget och en del av de äldremedlemmarna. Laget kommplréterades men tre man , värvade från Vargöns SK. (Bror Ottosson, Ynve Asp, Bror Johansson). Den tidigare VIF-aren Karl-Erik Ferm, då boende i Uddevalla, övertalades till en comback, trotts viss tveksamhet om hans höga ålder(27 år) "Gubben" visade sig vara bäste man i laget.

Junior DM-mästarna 1948

Vår Idrottshistorik - IK Lira - 4

Lagledare PA Kilström, Janne Sjöström, Lennart Jonsson, Gunnar Jonsson,Stig Palm, Rune Johansson, Hilding Jansson, Yngve Nordqvist, Bengt Svensson, Arne Hellström, Olle Strand och Leif Hansson.

Junior DM-mästarna 1949

Vår Idrottshistorik - IK Lira - 5

Lagledare Bert Tibblin, Bengt "Pinnen" Jonsson, Gunnar Johansson, Stig Palm, Rune "Böx" Johansson, "Yppa" Jonsson, Leif Sjöö, Rolf Johansson, Sture Alexandersson, Olle Strand och Bengt "Bolla" Svensson.

År 1947

Vår Idrottshistorik - IK Lira - 6

Året är 1947 och LIRA har en innertrio som inte går av för hackor. Gunnar Jonsson, Lars Westerberg och Bengt "Lille Gus" Gustavsson och inte sämre halvbacklinje, "Store Gus" Gustavsson, Sven Björnberg och Ynve Nordqvist.

Vår Idrottshistorik - IK Lira - 7

Första säsongen i div V slutade med en andra plats. Men sedan gick det bättre. Serieseger år 1949 för A-laget och avancemang till div IV. IK LIRA var nu en etablerad fförening så väl lokalt innom västgötabandyn. För utom A-laget hade man B-lag, junior- och pojklag. Medlemsantalet uppgick till över etthundra. Kunkurrentklubbarnas tal om LIRA som deras "plantskola" hade kommit av sig.
Man hade nu också fått en hel del supporters. Från början var det mest fäder och anförvanter som ställer upp. Efterhand utökades dock skaran med många som såg LIRA som ett nytt, fräscht alternativ till VIF och IFK. Här må nämnas Ställan Nordqvist, Erling "bagarn" Gustavsson och Kurt "Rö-Prick" Johansson. Den senare så småningom uppskattad i funktion som "biträdande materialförvaltare". Linné Mahrs var också en tidigar anhängare av LIRA och senare i många år verka som kasaförvaltare i klubben. ( På 60-talet fick LIRA en organsiserad supporterklubb, som inte minst fick en viss ekonomisk betydelse).

Till den då växande Televerkstaden kom Erik Berggren från Nynäshamn. Han hade ett gediget bandyförflutet och hade bl.a i sin tidiger ungdom spelat i Järva tillsammans med legendarer som Torsten Tengér, Rit-Ola, Nisse Engdhal m.fl.
Året 1947 var Erik Berggren 52 år men spelade med framgång i ett par matcher. Trotts åldersskilnaden blev han snart en i gänget. År 1949 blev han lagledare för A-laget och år 1950 LIRA:s vice ordförande . Han skulle senare i egenskap av både ordförande och lagledare leda LIRA ända fram till fusionen.

När man idag kommer till Vänersvallenmed sin perfekta konstis och elljus och infavärme på delar av läktarna har man nog, om man inte varit med själv, svårt att förstå de svårigheter som rådde i LIRA:s barndom. De första åren var man hänvisad till sjöisar och innan en match ibland hjälpas åt, både hemmalag och gäster, att skotta snö i timmar.

Det dröjde också flera år innan LIRA kom att spela sina hemmamatcher på Vänersvallen i konkurens med övriga lag. Ibland krävdes milt våld för att övertala den dåvarande något koleriske vaktmästarenom rätten till arenan. Vissa milda vintrar blev det också omöjligt att spela på Vänersvallen och då blev naturisarne ett nödvändigt alternativ. Med ovan nämnda Stellan Nordqvist som teknisk ledare tillverkade liragrabbarna en vagn, försedd med såväl med gummihjul som medar. Med denna vagn, döpt till BEATA, tranporterades målburar, flaggor och all annan utrustning som behövdes för att iordningställa en plan ute till sjöisar och översvämningar.

Säsongen 1950 spelade LIRA:s A-lag i div.4 mot motståndare med närmast vackra namn som Fjällsjöpojkarna, Långared, Vårgårda, Hagabron och Östadkulle. Det blev en överlägsen serieseger och uppflyttning till hger division.

Vår Idrottshistorik - IK Lira - 8

Säsongen 1950 års lag.

Från Vänster: Rune Johansson, Lennart Jonsson, Sven Björnberg, Lars Westerberb, Gunnar Jonsson, Bengt Gustavsson, Erik Berggren.
På knä: Leif Sjöö, Gunar Johansson, Leif Hansson,Bror Ottosson och Stig Palm.
LIRA:s kondiditionsträning leddes detta och ytterligare några år av den ambotiöse gymnastikläraren Lars Widqvist. Detta gav resultat. Före matcherna var "Lasse" moga med uppvärmning, villket bl.a ingick något som påminde om en föregångare till våra dagars stretching. Förvånade motståndare ansåg sig slagna på förhand med kommentarer som: "va'sa vi vanliga bonnpojkar kunde göra mot dihär kônstiga sta'bora".

Första säsongen blev LIRA tvåa efter IFK Vänersborg. Året efter, 1952 lades seriesystemet om till ett nytt starkare. Trots detta slutade LIRA som vinnare och det blev avancemang till div. 2. Det var visserligen lite tursamt, eftersom IFK KUngälv i sista matchomgången slog ut LIRA:s konkurent om seriesegern Gripen. Första året i div. 2, 1952 slutade med en hyglig 3:e plats. Nu var det ett anorlunda och svårare motstånd som gällde. Men så kom då LIRA:s verkliga genombrott säsongen 1954.Laget hade förstärkts med Bruno Leverin från Gripen. Han blev det perfekta komplementet som dirigerande centeri det övrigt väl samspelta laget.
Första matchen spelade LIRA 3-3 mot VIF. I den andra spelade man ut Surte efter noter och vann med 6-3. Efter 3- över IFK Vänersborg slog man inför rekordpublik förra allsvenskarna Tranås hemma med 6-3 och sedan Vaggeryd med 3-1. Därefter återstod bottenlagen Ulricehamn och Habo. Borta mot Ulricehamn blev det seger med 4-0 men i hemmamatchen mot Habo var LIRA överlägsna men förlorade ändå med 3-4. Mycket genom det vann försmädligt nog Waggeryd serien.

Vår Idrottshistorik - IK Lira - 9

Lille-Gus nätar i matchen mot Waggeryd. Vinst 3-1.

Vår Idrottshistorik - IK Lira - 10

Försvarsmakten. Här i form av Mr. LIRa, Sven Björnberg. Motståndarna alltid lika svåra lokalkonkurenter VIF. Friman och "Parren" skymtar.
Tidningar allt frånAftonposten till Idrottsbladet skrev lyriskt om "Kvartersklubben LIRA". Bengt Bedrup publicerade som utsänd från Expressen en helsida om den "Västsvenska kometen".

LIRA blev också uttaget som Västergötlands landskapslag i matchen mot Småland. Tyvärr blev det storstryk mot ett smålandslag komponerat av spelare från Nässjö och Tranås. Men liraspelarna var ändå stolta över att ensamma ha fått representera sitt landskap.

Spelarna i 1954-års lag var Evert"Hajtis" Eriksson, Lennart Ekman, Gunnar"Sam" Johansson, Leif Sjöö, Sven Björnberg, Stig Palm, Gunnar Jonsson, Lennart "Pinnen" Jonsson, Bruna Leverin,Bertil "Yppa" Jonsson, och Bengt Gustavsson med Rune "Bôx" Johansson som reserv. Lagledare var Erik Berggren.
Innan seriestarten 1955 åkte LIRA på träningsläger till Bollnäs. Detta läger finanserades genom att LIRA tidigare arrangerat en match moty detta alsvenska storlag på Vänersvallen. Officiellt 2800 åskådare såg Bollnäs proppagandavinna över LIRA med 10-2. PÅ kvällen anordnades en bejublad bandybal på Statshotellet, där bl.a den då relativt nyuptäckte "SNODDAS" framträde.

Under lägret i Bollnäs gick det bättre för LIRA som spelade 0-0 och 2-4- mot allsvenskarna. Torsten Tengnèr skrev på ledarplats i Idrottsbladet om LIRA:s framgångar och förutsåg att det snart var dags för ett västsvenskt lag i den allsvenska "sositeten". Förväntningarna inför säsongen var sålunda utomordentligt stor. Men det blev en reaktion. Inget ville sig. LIRA slutaesist i serien och fick gå tillbaka till trean. Säsongen 1956 vann LIRA sin division 3-serie. Men detta innebar kval för att nå div.2 i det återigen ändrade seriesystemet. Efter seger i första kvalomgånen den 12/2-1956 mot Arvika blev Ferjestad för svår i den andra omgången. "Som kuriosa kan nämnas att den då bara 16-årige Stenåke Walltin spelade i Arvikalaget och dessutom var ofin nog att göra ett av målen!.
Vintern 1957 var mycket mild och det var med ett nödrop matcherna kunde genomföras fram till sista omgången. Denna innebar en girekt seriefinal mellan LIRA och Lidköpingslaget Westerstrand. Men var fanns det is?

Långt fram på förmiddagen fick LIRA besked om att Laxså kunde erbjuda en godkänd plan. "Dåvarande lirasekreteraren Erik Ek hade känningar där". Efter en lång tröttsam bussresa, men Westerstrand hade sammavedermödor, blev det lidköpingslaget som drog det längsta strået i den changsartade matchen och vann med 3-2.

På hösten 1957 stod LIRA tillsammans med ELA som arrangör för en s.k bilmetartävling. I Karla Grav annordnades denna fisketävling med en Volkswagen som första pris. Det var 821 fiskande personer, de flesta utombys och 163 funktionärer satte färg på hela Vänersborg. Och LIRA gjorde den anseliga vinsten av 8529 kronor. En inpornerande kassaförstärkning på den tiden.
LIRA hade en kortare tid haft tillgång till en källarlokal på Skansgatan, men länge önskat en egen och bättre klubblokal, Först 1956 kunde detta ordnas genom att staden upplät några rum i f.d Strandhotellet. Här iordningställdes klubbmedlemmarna själva de nerslitana lokalerna och några år bedrevs här en livlig verksamhet. En inte ovesentlig social uppgift innebar också den mycket frekventerade pojkversamheten med olika aktiviteter. Träffar för familjer och anförvanter förekom också. Under större delen av 1950-talet höll sig LIRA också med en klubbtidning, LIRA-LÄNKEN, som blev mycket uppskattad.
Genom en serieändring 1959 fick LIRA åter en plats i div. 2Götaland och slogs om seriesegern. Andra plats både första året och våren 1960.

Säsongen 1961 spelade LIRA seriefinal mot Åmål. Dalsläningarna vann och gick upp i allsvenskan. Säsongen 1962 blev LIRA 4:a i serien men säaongen 1963 inte bättre an 6:a.

PÅ 60-talet fick Vänersborg en komunal anställd idrottsintendent vid namn Göran Ericsson, som bl.a drev kravet på Vänersvallens upprustning. År 1963 kom bandyplanens elbelysning, som möjliggjorde kvällsmatcher och träningar.
Så äntligen 1964 kom den konstfrusna banan till. Tillkomsten möjliggjordes av framsynta kommunala myndigherer tillsammans med en enastående frivillig instats. 1610 privatpersoner och många företagbidrog tillsammans med 270400 kronor av anläggningskostnaden. Härtill kom en manuell arbetsinsats vid banans byggande. Isstadion omfattade förutom bandyplan också skrinnarbana och ishockyrink.

För bandyns del kan man nog konstatera, att om inte mängden konsfrysta banorvid denna tid anlagds i Vänersborg och på andra orter, skulle knappast bandyn av någon betydelse funnits kvar i dessa dagar.

LIRA spelade vid denna tid i div. 2, menlycksdes inte vinna denna och ta steget upp i allsvenskan. 1963 blev IFK Kungälvdet första lagfrån div. 2 västra som lyckade. Säsongen 1966 värvade LIRA för första gången en stjärnspelare. Stenåke Waltin från Katrineholm, som blev spelande tränare. Tyvärr hjälpte inte detta heller. LIRA fick nöja sig med 2:a plats efter segrande Vila.

Säsongen 1967 vann Surte serien med LIRA som 4:a.

PÅ våren 1968 firade LIRA sitt 25-årsjubileum på stadshotellet i Vänersborg med över 200 deltagare. Denna lyckade festskulle, som det visade sig, också rubriceras som LIRA:s gravöl.

Vid 25-årsjubileet uppmärksammades en del inte tidigare nämnda medlemmar. Därför bör nämnas Curt Hasselholm, eldsjäl sedan LIRA:s barndom. Dessutom Bosse Johansson, Jan Sjöström och Rolf Bengtsson som tidigare varit aktiv spelare men nu hade ledarfunktioner. Detta år 1967 organiserade suporterklubbenstod som medarrangör av jubileet och genom sin bingoverksamhet gjorde supportrarna nu också en ekonomisk värdefull insatts för LIRA.

Flera västsvenska klubbar hede viddenna tid gjort korta visiter i bandyallsvenskan. Dock inget vänersborgslag! Idrottsintendenten och andra starke krafter arbetade nu för att få till stånd en sammanslagning mellan de olika klubbarna i staden med syfte att stärka vänersborgsidrotten, främst bandyn med sin påkostade goda ytter förutsättningar.

Några bilder från svunnen tid.

Vår Idrottshistorik - IK Lira - 11

1950 kom Lira-laget på andra plats i handbollskorpen. Laget bestod av Rune Johansson, Sven Björnberg, Lennart Jonsson, Nisse Johansson och Bengt Gustavsson.

Vår Idrottshistorik - IK Lira - 12

Bandy ja, men inte bara. 1947 och Lira deltog med ett lag i stadslöpningn. Laget bestod av Jakobsson, Sven Björnberg, Elof Nilsson, Gunnar Jonsson, Bengt Gustavsson, Rune Ferm och Olle Hartvig.

Vår Idrottshistorik - IK Lira - 13

En Lira-fest var en viktig händelse, som här , årsfesten 1949 på Fredriksberg.

Vår Idrottshistorik - IK Lira - 14

Erik och PeA, de två som betytt mest för Lira. Här vid 25-årsjubileét, som samtidigt blev gravöl. Men en nystart för Vänersborgsbandyn.

Vår Idrottshistorik - IK Lira - 15

Här firar Lira 10 år.

Vår Idrottshistorik - IK Lira - 16

Här finns ingen åldersgräns.

Vår Idrottshistorik - IK Lira - 17

Övre bilden

Mel: Pepparkaksgubbar.
Sådana fäder, sådana söner. Arvid, Kalle och Gustav i VIF 1941.

Nedre bilden
I Lira 1951, Kalle "Pinnen", Arvids Gunnar och Gustavs "Yppa".

Vår Idrottshistorik - IK Lira - 19
1966 hade Liras A-lag förjande uppställning: Fr.v lagledaren Janne Sjöström,Olle Karle, Sven Björnberg, Ragnar Lundqvist, Kurt Sedvall, Per-Olof Eriksson, Elving Molin, Sten-Åke Walltin, Lars Olof Ekman, biträdande lagledare. Knästående Gunnar Walltin, Gunnar Nyström, Sven Olof Sjöholm, Bertil Jonsson, Toivo Kaukonen och reservmålvakt Evert Eriksson.

Man hade även en egen sång.
Vi komma vi komma
Från Lira Vänersborg
Vi träffas och skojar
Så här är ingen sorg
Men äldre vi blivit
Men bandyn lever kvar
Vi mins och hoppas
Den finns kvar
Hos oss i många dar.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:44 Skribent: Ragnar Lindström

Museets öppettider hösten 2022 t o m den 18 november
alla tisdagar kl 9-12 och tredje torsdagen i månaden
mellan kl 16-19. Välkommen.

Välkommen att bli medlem!
logo.jpg

 

 

 

  

 

 

Postadress:
Vänersborgs Idrottshistoriska Förening
Vangelis Floros, Drottninggatan 22 A
462 30 Vänersborg

Besöksadress:
Klubblokalen, Idrottshuset Brättevägen 7C
462 35 Vänersborg

Kontakt:
Tel: 0737392636
E-post: vangelisfloros@hotma...

Se all info