Hoppa till sidans innehåll

Storegårdens BK


Olika referat från ELA -SPORTEN
Vi tackar Karl-Åke Forsman för lånet av han samling av tidningsklipp.

Kvarterslaget Storegården firar tjugoårs jubileum

Storegårdens Bollklubb.

Storegårdens BK bildades 1949 och var ett kvartersgäng i Vargön. det klubben i huvudsak höll på med var bandy. Klubben bildades av ett gäng storegårdsgrabbar och första Storegårdens Konditori. Bengt Norrman blev ordförande och med si i den första styrelsen, fick han Pelle Svanberg, K. E Lejon, Arne Larsson och Sune Olsson.

Bandyn störst

Det bestämdes att bandy och fotboll skulle finnas på programmet. Fotbollen lades ner efter sex år, så det blev nästan bara bandy kvar. Under sommaren spelades det lite tennis. De första åren spelades bandymatcherna på Eldmörjan på Hunneberg, där även Vargöns Sport Klubb (VSK) höll till.
Men så kom bandygrytornas tid till och vid ett möte 1954 beslutedes att bygga en egen anläggning.

Egen bandybana blev lanskampsarena

Från beslut till handling var inte  steget långt.År 1956 var klubbens egna bandygryta, Randhemsvallen, klar för invigning. Invigningsmatchen spelades mot Vänersborgs IF. Så kom då klubbens stoltaste ögonblick, året var 1959. Klubben fick förtroendet på mycket kort varsel, att arrangera landskampen Sverige-Norge, som var menad att spelas i Vänersborg. Ett kraftigt mildväder satte stopp för planerna i Vänersborg och förbundet beslutade att flytta matchen till Vargön.

Till historien

Kampen går till historien av många orsaker. En var det fina publikrekordet om 5000 betalande och det andra var den perfkta is som SBK:s medlemmar med benägen hjälpav folk från Vänersborg och komunen i Vargön, trollade fram trots att termometern vägrade att gå under 0-strecket. Allt gjorde detta Randhemsvallen känd, och ända fram tills de konsfrusna anläggningarna kom, var Storegårdens anläggning flitigt utnytjad av närliggande föreningar, som ofta fan räddningsplankan till is när vädrets makter inte tillät uppspolning på landbanor.

3 gånger i tvåan

Storegården marcherade raskt upp i seriesystemet och tillhörde snabbt toppskicket i div. III. Tre gånger har laget lyckats kvalifiserat sig till div. II, men bara lyckats hållat sig kvar en säsong i taget. Otaliga är dock derbyna mot storebror Vargöns SK, som förr var något av en folkfest i Vargön. Bandysporten har alltid haft sin stora plats i Vargöbornas hjärtan, men när det var derbydags var det man ur huse.

Värvarklubb

Storegården har av mångafått epitetetvärvarklubb. Vist hade klubben värvt och vist har många utombys "stjärnor" passerat revy i laget under årens lopp. Men säg vilken klubb värvar inte? Förvisso har Storegården huggit till sig hårt ibland med de största opponenterna mot detta har liksom själva suttit i glashus.Fråpn och med i år har doch slagit in på en annan linje. Inga värvningar fastslog ledningen i höstas och det har heller inga blivit. Ledningensatsar nu helhjärtat i stället på att bygga upp ett helt eget lag och har stora förhoppningar att lyckas med detta. Siktet är nytt kontrakt. Hur det går får framtiden visa. Vi på sportredaktionen hoppas att det skall å vägen och sällar oss till gartulanterna på högtidsdagen.
 Nolle.


Molins straffar och frislag välgörande mot Kungälv 4-1

Vår Idrottshistorik - Storegårdens BK 2


Storegården har fått vind i seglen ordentligt. Nu säkrade man förmodligen sin tillvaro i div. II i söndags genom en klar 4-1 seger över Kungälvskamraterna. Matchen var händelserik både vad spel och underlag beträffar. Ett nyckfullt väder gav i matchens  början strålande solsken för att när andra halvlek började gå över till ett ymnigt snöfall som gjorde att dommaren då 19 minuter återstod av matchen blåste av spelet och beordrade snöröjning, vilket var mycket välbetänkt  då de sista minuterna som återstod bjöd på strålande solsken och en helt ren bana. Kungälvskamraterna gjorde ett blekt intryckt denna gång, men det hade delvis  sin orsak i att man saknade de båda anfallarna Stig Lindgren och Ove Olsson. Båda var sjukanmällda och Roland Friberg samt Stig Danielsson försökte fylla platserna vilket inte till alla delar lyckades.

Ny viss omgång

En ny oviss omgång väntar i Div. II Västra Götaland. Till omgången enda säkra vinnare vågar vi utnämna Vargöns SK. PÅ övrigar fronter kan det sluta precis hur som helst, när det nu "brinner i knutarna" på alvar. Skulle dock inte förvåna om varannandagslaget IFK Kungälvslår SB/63 i derbyt. Villa fårav allt dömma en hård prers på Randhemsvallen, där SBK inte är goa att tas med. Lira avgör självahur det skall bli med Div. IIvistelsen när man möter IF Fellows på isstadion i morgon. Liras uppladdning börjar idag med stor sammling. Ingen skall komma och säga annat än att man försöker göra det möjliga i det pressade läget mn råkat i.  Högintressant  inför Lira-Fellow blir också matchen på Skarpe Nord i eftermiddag mellan just Fellow och Storegården. Efter de 90 minutrarna får man en klar fingervisning om hur det kan sluta i gruppen. Tror faktiskt SBK med sin otroliga  energi och vilja kan dra sig segrande ur den striden.  en taktikens match in i minsta detaljblir det fråga om. det står fullt klart. Vargön har Fässberg på sin lott på Skarpe Nord "man skall vara tacksam för att den placerades där" och det skall nu inte innebära några problem för "Bäckarn &CO.

Vår Idrottshistorik - Storegårdens BK 3

IK Lira mot Storegården

Vår Idrottshistorik - Storegårdens BK 6
Vår Idrottshistorik - Storegårdens BK 7

Vår Idrottshistorik - Storegårdens BK 8

Storegården skrällde!

Det blev en fin bandysöndag för Vargön i och med att även nederlagstippade Storegården äntligen fick en fullträff. En fullträff skriven med hela 4-0-på Frejaplanmot det svårspelade möndalslaget Fässberg. Från Möndal rapporterades att segersiffrorna var i underkant. Försvaret som varit lagets akilleshäl, fick topp betyg. Målvakten Björn Sjöström och vänsterhalven Invar Axelsson gjorde en match som var mer änn godkänt. I anfallet var vänsterinnern Elving Molin den klart lysande stjärnan, som också blev matchvinnare med 3 snygga fullträffar på sitt konto. Matchen genomfördes i häftigt snöfall, som menligt inverkade på spelet, varför skönliret fick vika för effektiviteten. Denna seger för Storegården inger säkert laget förnyat hopp, varför laget säkerligen nu på alvar blir besvärligt att tas med. Avgörandet ligger helt i deras egna händer.

Vår Idrottshistorik - Storegårdens BK 9

 

Stor derbykväll: Vargön - SBK

Vänersborgs Isstadion kommer i kväll befolkas av många Vargöbor, då det stora derbyt melan Sportklubben och Storegården skall avgöras. Vem som vinner är en helt öppen fråga, som avgörs av omständigheter som har med nerver  - tur och skicklighet att göra. Alla tror på en hård match där dommarna får skärpa sig för att hålla spelet innom tillåtna gränser. Personligen tror undertecknad inte att det behöver bli någon större "vedhuggningskväll". Det finns gott omduktiga bandyspelare i båda lagen, som har annat att visa.

En snabb anfallskedja får Sportklubbens gröntröjade försvar att ta sig an och det gäller för Bengt Hay & Co att se upp med Elving Molin, i synnerhet och de övriga snabbskrinarna i allmänhet. Båda lagen har levererat en svag start i tvåan. Detta kan betyda att det blir en extra skärpning i kväll, det blir intensivt.

"Pyttan" åter

Vargön med Gunnar Larsson, spelsugen som aldrig förr! Det är ett stort plus för de gröna som får hållas som knappa favoriter.
Båda lagledarna Valter Norrman i Sportklubben och Gösta Lood i Storegården, tror på poeng för sina gossar! Kan det betyda ett oavgjort resultat? Göteborgsdomarna Kasper Karlstrand och Lennart Källström blåser till spel kl. 19.

Ny målvakt och ytter i Storegården!

Nu är det bara en dag kvar till säsongens store bandyderby. Storegårdens bandyklubb tar emot stadslaget IK Lira i den första omgången av div II Västra Götaland. Det med stor spänning emotsedda derbyt har varit de sista veckornas stora samtalsämne.i Vänersborgstrakten. Matchen kommer att spelas på Randhemsvallen.

Alla vet hur farliga Storegården är på hemmaplan. Det har många lag fått erfara under årens lopp. Stålhanske har hand om centerhalvplatsen och på innrarna har man snabbåkande och farliga Molin och S-O Wessby.

Hur går det? Sällan har en match emotsets med så stor förväntan. Man vet egentligen inte vad lagen går för iseriespel. Formen har sista tiden kamoflerats. SBK har med tanke på hemmaplan och sin trogna publik ett säkert stöd. Lira har många matcher i seriespelet i tvåan. Hur mycket dessa faktorer väger i vågskålen är omöjligt att uttala sig om i förväg. Lira kommer till spel utan Gunnar Waltin, enligt laguttagningen.

En titt på Storegårdens uppställning säger, att Karl-Åke Forsman skall spela vänsterytter i sin komback, vilket är ganska öveerraskande, måste man säga. Ett led i taktiken från hemma håll. Björn Eriksson blir 12:e man, vilket också var oväntat. Ett bra val har UK gjort när man placerat nyförvärvet Benny Svensson i målet. Han visar sig i bättre form än P-O Eriksson under träningsmatcherna.
En ovis match får publiken ställa in sig på.
Bästa parkeringsplats säger arrangörerna vara på Kartens Skolgård.

Storegårdens BK till div.II

Vann även retutmatchen mot Elles.

Storegårdsspelare brutalt nedslagen i Vänersborg
VIF:s bandyspelare Lennart Ekman gjorde sig i går, sekunderna före matchtidens slut i mötet med Storegårdens BK skyldig till en mycket ful handling. Han slog klubban rakt uppifrån och ner i huvudet på SBK:s spelare.

Tord Gustavsson, så denna fförll avsvimmad ner på isen. Händelsen hade kunnat få en trgisk utgång, om inte Tord hade haft hjälm på sig. Efter några minuter kvicknade spelaren till och med hjälp av sina lagkamrater och ledare, hjälptes in till omklädnings rummet, där han fick ligga en stund, innan man på han begäran skutsade honom till sin bostad. När detta skrivs ligger han nerbäddad och känner sig lite vissen.

Storegårdens styrelse samlades på kvällen,för att dryfta händelsen. Det bestämdes av en enhällig styrelse att tillskriva bandyförbundet, där man begär avstängning av Ekman. Nästa gång kan en liknande händelse få ödestigra följder. Att det inte fick det denna gång som blott och bart tur.

Damsktionen "sydde ihop" till jeep, snöplog och dräkter

Att på fyra år sy ihop till en jeep, klubbdräkter och snöplog m.m. är en förnämlig prestation. Den har damsektinen i Storegårdens BK svarat för. Sedan sektionene startades 1954, "den firade samtidigt med föreningens 10-årsjubilerum sin 5-åriga tillvaro" har man genom lotterier fått in ca 8500 kr. Pengarna her förutom de nämnda inköpen gått till anläggandet av Randhemsvallen.

Utan den kvinliga hjälpen hade vi aldrig klarar oss framhåller de manliga styrelseledarmöterna i föreningen.
För närvarande håller ett 15-tal damer på att träffas en kväll i veckan för att sy ihop till den årliga tombolan vid "Fyrkanten" den brukar gen ca 2000 kr. i vinst.Men det är inte endast de som träffas en gång i veckan som bidrar med, utan de flesta av meddlemarnas fruar sitter hemma och syr. Även de so är med på träffarna syr hemma.

Storegårdens BK bygger klubbhus

Nu skall Storegårdens BKb få ett eget klubbhus att hålla till i. tro nu inte att det är pengarna från bandylandskampen som placeras i detta, nej då, de skall g enbart till bandyn, förklarar storegårdsordföranden Ragnar Hjälm.
Det blir ett stort hus med samlingsrum samt kök i bottenplan medan källaren skall inrymma bastu och omklädningsrum.
Grundstommen har man redan. Av landstinget har man fått en timmerkåk, som nu skall flyttas till bandybanan. Kåken har man fått aldeles gratis av lanstinget. Vilkoren var att den skulle vara riven och borta inan årets slut.


Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:44 Skribent: Ragnar Lindström

Museets öppettider hösten 2022 t o m den 18 november
alla tisdagar kl 9-12 och tredje torsdagen i månaden
mellan kl 16-19. Välkommen.

Välkommen att bli medlem!
logo.jpg

 

 

 

  

 

 

Postadress:
Vänersborgs Idrottshistoriska Förening
Vangelis Floros, Drottninggatan 22 A
462 30 Vänersborg

Besöksadress:
Klubblokalen, Idrottshuset Brättevägen 7C
462 35 Vänersborg

Kontakt:
Tel: 0737392636
E-post: vangelisfloros@hotma...

Se all info