Hoppa till sidans innehåll

Katastrof hotade i Vänersborg


FLERA HUNDRA MAKTLÖSA NÄR BANDYLAG ÅKTE GENOM ISEN.

Ett katastrofalt olyckstillbud intraffade i samband med bandymatchen på Boteredsjön mellan Vargöns IK och Vänersborg IF på nyårsdagen genom att isen vid ett hörnslag brast och åtta av Vargöns spelare hamnade i vattnet, varvid några fick målburen över sig. Händelsen höll på att kräva mäniskoliv, men genom ett heroiskt räddningsarbete, främst av den kände bandyspelaren Edgard Peterson, fotbollsspelaren Stig Fransson och Gunnar Peterson, samt hjälp av många andra, kunde samtliga räddas.

Tre bandyspelare från Vargön, Harry Spetz, Olle Salin och Ynve Asp, fick stanna kvar på lassarettet. Spetz var den som låg under vattnet längst och räddades av Edgard Peterson. Efter en dykning lyckades han få fatt i ena foten på Spetz och där igenom räddade honom. Genom Petersons och Franssons hjältemodiga insatseer räddades Spetz och Salin till livet.

Spetz fick målburen över sig och låg med huvudet mot sjöbotten och benen upåt. Under Petersons försök att få loss Spetz lyckades han även vända målburen och Salin kom där genom upp till vattenytan, där Stig Fransson fick tag i honom. En god hjälp i räddningsarbetet erhölls genom att vid stranden låg tre ekor. vilket genas fördes ut till olycksplatsen och med dessa till hjälp kunde flera av spelane dras upp i båterna. Om båtarna inte varit tillgängliga, är det ytterst ovisst om alla hade räddas till livet.

Uppdaterad: 02 MAJ 2014 13:49 Skribent: Gun Olausson

Museets öppettider hösten 2022 t o m den 18 november
alla tisdagar kl 9-12 och tredje torsdagen i månaden
mellan kl 16-19. Välkommen.

Välkommen att bli medlem!
logo.jpg

 

 

 

  

 

 

Postadress:
Vänersborgs Idrottshistoriska Förening
Vangelis Floros, Drottninggatan 22 A
462 30 Vänersborg

Besöksadress:
Klubblokalen, Idrottshuset Brättevägen 7C
462 35 Vänersborg

Kontakt:
Tel: 0737392636
E-post: vangelisfloros@hotma...

Se all info